PREKOMERNA TELESNA TEŽA

Verjetno je danes za nekatere normalna teža, že prekomerna teža, saj se gibljejo v taki družbi, kjer ima večina problem z prekomernim prehranjevanjem ali negibanjem oz. premalo aktivnim življenjem. Toda Vaše navade – kakšno hrano in koliko jo pojeste in koliko gibate – lahko zelo spremenijo to razmišljanje.

Vaša teža je pomembna od trenutka, ko ste se rodili. Mogoče sploh ne veste, kakšna je bila vaša porodna teža.  Dandanes pa ste dobro seznanjeni, koliko kilogramov imate sedaj in koliko so težki vaši otroci. Žal pa danes v veliki večini ni več tako kot je bilo včasih. Ko je dojenček oz. otrok pridobival kilograme, so bili vsi zelo veseli, kar pomeni, da otrok normalno raste, postaja večji in močnejši. Toda v teh dneh je prekomerna teža pogostejša kot prenizka teža.  Več otrok in najstnikov ima težave s težo kot kdajkoli prej.

Kaj to pomeni?

 Ko ljudje govorijo o prekomerni telesni teži ali debelosti, pomeni, da ima nekdo več telesne maščobe, kot je zdravo.  Vsakdo ima nekaj telesne maščobe, vendar preveč maščobe lahko privede do zdravstvenih težav.  Otroci s prekomerno telesno težo se bodo morda težko ujeli s svojimi prijatelji, saj se bodo že na igrišču selekcionirali in vse težje bili v koraku z njimi.  Lahko jih dražijo ali se počutijo nezadovoljni in nesamozavestni sami v sebi.

Kako se meri?

Za otroka ni nobene popolne teže, vendar obstajajo zdravi razponi teže za otroke glede na višino in spol (ne glede na to, ali je oseba deklica ali fant).

Uporabljajo se štiri kategorije za opisovanje teže osebe:

 Prenizka teža: oseba tehta manj kot zdravo območje za svojo starost, spol in višino.

 Zdrava teža: Teža osebe je v zdravem območju glede na njeno starost, spol in višino.

 Prekomerna teža: oseba tehta več kot zdravo območje za svojo starost, spol in višino.

 Debelost: človek tehta veliko več kot zdravo območje za svojo starost, spol in višino.

 Kaj je BMI?

 Toda prekomerna teža je na lestvici več kot številka.  Višji otrok bi seveda lahko tehtal več kot nižji otrok in ne smel imeti prekomerne teže.  Zato zdravniki uporabljajo nekaj, kar imenujemo indeks telesne mase ali BMI, da se na hitro odločijo, ali ima otrok prekomerno telesno težo.

 BMI uporablja otrokovo višino in težo v izračunu, ki ima za posledico število.  Za deklice ali dečke obstajajo različne lestvice.  BMI pa ne ocenjuje, koliko telesne maščobe ima oseba.

 Ker mišice tehtajo več kot maščoba, ima mišična oseba lahko visok BMI, vendar ne preveč telesne maščobe.  Prav tako ima lahko nekdo nizek ali idealen indeks telesne mase, vendar ima vseeno preveč telesne maščobe.

Zato je potrebno biti previden in osebo videti oz. dobiti odstotek telesne maščobe, preden se poda končna ocena o zdravi ali prekomerno teži.

Zakaj ljudje postanejo prekomerno težki ali debeli?

Večino časa imajo ljudje preveč telesne maščobe, ker telo dobi preveč kalorij (iz hrane in pijače), kot jih porabi s telesno aktivnostjo, kot sta igranje nogometa ali hoja v šolo.  Dodatne kalorije se shranijo kot maščobe. Več dodatnih kalorij človek poje, več maščob se shrani.

To se v sodobnem življenju zgodi zelo enostavno.  Ljudje vse več časa preživijo pred zasloni, kot so televizorji, telefoni in računalniki, in manj časa se gibljejo okoli.  Vozimo se vsepovsod, namesto da bi hodili ali se vozili s kolesi. Manj časa je za družinske izlete v hribe ali s kolesi;  vse več otrok obvlada video igre, saj starši nimajo časa za njih, dejavnosti, kjer bi pa lahko aktivno sodelovali, pa jih obremenjujejo, ker imajo preveč za šolo za delat.

 Ljudje živijo bolj zasedeno, tako da imajo manj časa za pripravo zdravih obrokov.  Zaužijemo preveč restavracijskih obrokov, predpripravlje hrane za zaužitje, gotove hrane in prigrizkov.

 Težave s težo se lahko nadaljujejo že iz roda v rod.  Toda ne pustite, da vas to odvrača od sprememb, ki bi vam lahko pomagale obdržati zdravo težo.  Verjetno je danes za nekatere zdrava teža, že prekomerna teža, saj se gibljejo v taki družbi, kjer ima večina problem z prekomernim prehranjevanjem ali ne oz. premalo gibanjem. Toda Vaše navade – kakšno hrano in koliko jeste in koliko telovadite – lahko zelo spremenijo to razmišljanje.

 Kako lahko dodatna teža škoduje vašemu zdravju?

 Težko se je počutiti dobro, ko ima telo preveč teže.  Prekomerna teža ali debelost lahko otežujeta dihanje in spanje.  Lahko se človek počuti utrujen in povzroči bolečine ali bolečine.  Težava s težo se lahko tudi počuti nerodno, žalostno ali celo jezno.  Ko se ljudje počutijo slabo, lahko pojedo več, ker je hrana lahko tolažba.  Kar pa ni dobra ideja, še posebej, če nekdo že ima prekomerno težo.

Poiskati pomoč  je zelo pomembno, saj lahko oseba zaradi preveč tehtanja zboli. Otroci s prekomerno telesno težo ali debelostjo imajo večje možnosti, da zbolijo za sladkorno boleznijo in drugimi zdravstvenimi težavami.  In odrasli s prekomerno telesno težo imajo večje možnosti, da bi dobili srčne bolezni.

 Kako se lahko rešite od prekomerne teže?

 Eden najboljših načinov za ohranitev zdrave teže je biti aktiven.  Pridružite se lahko športni ekipi.  Če pa ne marate moštvenih športov, poskusite: hitro hojo, tek, plavanje, tenis, borilne veščine ali samo igranje na lastnem dvorišču. 

 Narediti nekaj dodatne vadbe je lahko tako enostavno, kot da bi se po stopnicah namesto z dvigalom sprehodili ali da bi hodili, namesto da bi vas starši vozili.  Biti aktiven pomeni tudi gledanje manj televizije in igranje manj video in mobilnih iger.

 Otroci na splošno ne potrebujejo diete.  Toda otrok, ki ima prekomerno telesno težo, bo morda potreboval nekaj strokovne pomoči, ki je specializiran za obvladovanje telesne teže.  Skupaj z družino boste ustvarili načrt, ki vključuje uživanje pravilno hranljive hrane in redno vadbo.

 Pomoč drugim!

 Če imate prijatelja ali sorodnika, ki ima prekomerno telesno težo, ne pozabite biti prijazni.  Verjetno dobro pozna težavo.  Ob šali se bodo osebe počutili slabše.  Namesto tega spodbujajte prijatelja tako, da telovadite skupaj in delite, kar veste o uživanju zdrave hrane.