kako izbrati trenerja

Ni dvoma , da je nenehno vaditi s strokovno usposobljenim trenerjem najbolje za vas! Študije kažejo, da je sodelovanje s trenerjem, ki vam natančno razloži vse o vadbi, najbolje za vaš napredek. 

Trener vam pomaga: 

Kako pravilno izbrati in izvajati vaje, vam pravilno sestavi vadbeni program, svetuje kako se pravilno prehranjevati, ob tem pa vas še motivira na več načinov: s spremljanjem vašega napredka s pomočjo merilnih naprav, vas preganja k redni vadbi in vas osvešča o zdravem načinu življenja. Torej, če iščete dobre osebne trenerje v Sloveniji, priporočamo, da najprej postavite vašemu bodočemu trenerju naslednja vprašanja:

 1. Kakšno strokovno usposobljenost ima?

Ne glede na to ali morate razviti svojo gibljivost, shujšati, pridobiti na moči ali kondiciji, morda pa se samo pripraviti na vikend snučanja, boste morali iti k nekomu, ki ga odobri skupina oziroma zveza, ki ji lahko zaupate. Mi vam svetujemo, da izberete trenerja, ki je usposobljen in vpisan v razvid strokovnih delavcev. 

 2. Ali ima izkušnje s problemom, ki ga želite rešiti s pomočjo trenerja?

Čeprav se govori, da veliko časa preživi v fitnesu in da dobro izgleda, hkrati pa se odlično promovira in ima veliko sledilcev na fb in instagramu, še ne pomeni, da veliko dela in ima veliko izkušenj na tem področju. Ni pa nič narobe, če je trener začetnik in je dobro strokovno usposobljen, samo v tem primeru mora imeti za seboj team, ki mu pomaga, če naleti na oviro ali pa vas usmeri k bolj izkušenemu trenerju.

 3. Ali je vadba, ki jo izvaja trener primerna za vas? 

Niso vse vadbe, ki jih ponujajo fitnes centri, primerne za vas, vašo fizično pripravljenost oziroma vašo starostno skupino. S pomočjo strokovno usposobljenih kadrov lahko izberete primerno vadbo, ki vam bo všeč in se jo boste radi udeležili.

 4. Danes je v ponudbi zelo veliko prehranskih dopolnil in predlaganih “najboljših” diet, katero izbrati? 

Vaš trener mora poznati vsaj osnove o prehrani, saj je za zdravo življenje, še posebno, če želite spremeniti telesno sestavo zelo pomembno, da vam o tem svetuje svetovalec za prehrano in ne članek v reviji oziroma prijateljica, ki je shujšala s npr. keto ali ločevalno dieto in še postila se je. Prehrana mora biti sistematično urejena in primerna za življenje.

5. Koliko trener računa na trening?

Cena je mnogokrat odločilen dejavnik, katerega trenerja boste izbrali. Zavedati pa se morate, da trener, ki nima dovolj dela ali pa je poceni ni vedno najboljša izbira. Ni rečeno, da je tudi najdražji najboljši. Seveda pa je merilo, da trener z veliko strankami ima veliko izkušenj in vam bo na podlagi le teh in svojega strokovnega znanja pomagal do cilja ali pa vam svetoval osebo, ki bi bila primerna za vas. 

6. Ali je bolje, da izberem trenerja iz najbližjega fitnes centra ali se mi bolj izplača izbrati dobrega trenerja?

Najbolje, da se o trenerju zelo dobro prepričate. Včasih fitnes centri ponujajo strokovno ne usposobljene trenerje, zato si še dodatno na internetu preberite vse o trenerju in pri svojih znancih povprašajte o njem. Ja žal niso vsi trenerji enaki, dobri trenerji dobijo največ strank z promocijo od ust do ust, če pa je kdo začetnik, pa si bo hitro z dobrim delom prislužil lepo besedo. 

Ne pozabite, da vse, kar blesti, ni zlato. Ne izbirajte pa žepa, ko izbirate trenerja zase. Ne pozabite, da je osebni trener velika prednost za motivirano stranko.  Ampak ne morejo narediti dela namesto vas. Seveda pa tudi prehranjevanje imate lahko pod kontrolo samo vi in le vi ste odgovorni za vse izgovore in živila, ki si jih privoščite.

Categories Novice