Ali mora biti trener fit ali ne?

Kako fit mora biti osebni trener? Ali je dovolj samo znanje in komunikacijske veščine? Ali morate biti brez odvečne maščobe, vsakodnevno športati, teči in kolesariti maratone, se udeležiti fitnes tekmovanj, se zdravo prehranjevati?
V industriji športa obstajajo različna mnenja o tem, ali morate biti videti kot model, če želite biti trener ali ne. Vendar pa mora z vidika stranke njihov trener preprosto biti zgled, da se lahko naučijo živeti zdrav način življenja. Zdrava prehrana, obvladovanje stresa in vsakodnevna aktivnost morajo biti del dneva tako trenerja kot njegove stranke. Če trener ni sposoben obvladovati sebe, kako naj o tem uči stranko? Kaj je bolj motivacijskega, ko trener teče na treningih skupaj z otroci, rekreativci  ali profi športniki. Ali pa, če se samo dere na njih, da naj bodo hitrejši, vsak dan boljši in močnejši, na drugi strani pa nima rezultatov na sebi in si govori, da ni časa zase.
Torej predvsem pomembno je, da se počutite zdravi in polni energije, da lahko motivirate svoje stranke in ste tako lahko ves dan na nogah in svetujete-prikazujete vaje. Ugotovili boste, da morate v svoje dobro počutje vložiti toliko truda kot v to, da bodo vaše stranke fit.
Kako fit moraš biti, da postaneš osebni trener? Ljudje pogosto mislijo, da so vsi osebni trenerji tekmovalci. Da imajo moč ali pa so vzdržljivostni športniki, ki izvajajo tekmovanja, kot je triatlon. Številne trenerje privlači ta industrija, da lahko združijo svojo strast do fitnesa s kariero. Vendar za delo NI pogoj biti vrhunski športnik.
Vse je odvisno od strank, ki jih poskušate pritegniti, mogoče vam bo morda pomagalo imeti ozadje na atletskih, fitnes ali drugih tekmovanjih. Stranke pogosto želijo imeti občutek, da jim lahko date tisto, kar imate zase. Ko pa imate opravka s posebnimi skupinami, kot so ljudje, ki veljajo za premočne, starejše ali tiste, ki potrebujejo rehabilitacijo, jih bodo preveč mišičasti trenerji bolj verjetno prestrašili.
Vendar ne glede na to, kakšna je telesna pripravljenost za vas, biti v formi dodaja kredibilnost. Ko delate s stranko, je pomembno, da verjame, da ste v formi, saj se boste tako zanjo izkazali kot strokovnjak. Trener, ki ni v formi, se zdi neiskren ali hinavski, kar ne bo vzbujalo zaupanja. Zapomniti si morate, da se ljudje nagibamo k takojšnjim odločitvam na podlagi prvega vtisa. Ste hodeči pano za svoje podjetje.
Še en razlog, zakaj je pametno ohraniti zdrav način življenja? Vodenje treningov je lahko zelo fizično zahtevno, ne glede na vrsto strank, ki jih izberete za delo v svoji praksi. Dan boste preživeli na nogah. Če boste tudi sami vzdrževali zdrav življenjski slog, ne bo prišlo do kronične utrujenosti, ki jo gledam pri ostalih kolegih.
Tudi znanje je zelo pomemebno! Če želite biti učinkovit in usposobljen osebni trener ter uspešen podjetnik v fitnes industriji, potrebujete vrsto drugih znanj.
Spretnost številka ena, ki jo potrebujete, da postanete resnično odličen osebni trener, so jasne komunikacijske sposobnosti. Sposobnost sprejeti idejo in jo prenesti na papir, nato pa jo razčleniti z verbalnimi navodili, je pogosto najtežji del osebnega trenerstva. Ne glede na to, kako dobro izgledate, če oseba ne razume vadbe, se ne bo počutila motivirane, da pride k vam. Nujno je, da se ljudje počutijo uspešne!
Morate biti sposobni prodajati sebe in svoje storitve. Vaš videz lahko spravi osebo skozi vrata. Vendar pa jih bo obdržala vaša osebnost, sposobnost prepričevanja in zaupanje vase in njih.
Imeti sposobnost učinkovitega trženja je nujno. V današnjem času družbenih medijev in digitalnega oglaševanja je vse odvisno od tega, kako jih predstavite, da jih pritegnete. 
Za odgovor na vprašanje Ali mora biti trener fit ali ne lahko rečemo, da so trenerji, tako kot ljudje, v vseh oblikah in velikostih. Biti uspešen trener je veliko več kot videz. Vedno zaupajte predvsem izkušenim in izobraženim-usposobljenim trenerjem, ki že vrsto let vneto podajajo svoje znanje svojim strankam za bolj kvalitetno življenje.

Categories Novice